"kött från hånnlamb steks på stranden direkt på havssaltade stenar enligt äldre tradition"
Kött från gutefår som betat på naturbetesmarker och där all produktion, inklusive fodret, sker lokalt på Gotland, är den första svenska köttprodukten som får märkas med ursprungsmärkningen skyddad ursprungsbeteckning (SUB). För att erhålla märkningen måste det finnas en lång mattradition från en mindre avgränsad region. Andra exempel på produkter med samma märkning i Sverige är Kalix löjrom och i Europa, champange och parmaskinka. Sedan 2016 har kött från gutefår, ett behornade allmogefår från Gotland (Hånnlamb på gotländska), anslutit sig till denna skara av utsökta livsmedelprodukter.
Hos oss kan du köpa kött från lamm (och får) under hela året. Vi slaktar och styckar på Gotland och det sker främst under hösten. Allt kött hängmöras för att bästa köttkvalité ska uppnås. Beställ din låda med lammkött redan nu. Se alternativ för styckning nedan. Vill du ha en helkropp för att stycka själv eller helgrilla lamm går det självklart också bra. Försäljning av mindre volymer en ett helt lamm (ca 15 kg) är också möjligt.
Kött från gotländska gutefår, hånnlamb, har i århundranden varit varmt uppskattade för sin fina smak.
På 1800-talet beskrev man smaken av hånnlamb som
"en mycket gouterad läckerhet som följd av den fina smaken".
Framförallt framhölls att kött från naturbetesmarker, som från Lilla Karlsö, var
"vida beryktadt för sin läckerhet".
Även idag får köttet beröm, som under en sensorisk studie då en smakpanel beskrev köttets smak som
"mört och saftigt med inslag av örter, skirat smör och att köttet hade en naturlig sälta med en tydlig antydan av gutefårets vilda ursprung".
En traditionell grovstyckning där stekar och detaljer inte urbenats. Köttet är inte vaccumförpackat eller uppmärkt (kan fås mot tillägg). Minsta beställning är ett helt lamm vilken levereras i en låda. Slaktvikter varierar men ligger vanligtvis runt 15 kg (inklusive ben) vid slakt. Allt kött hängmöras för att nå en perfekt kvalité.
Köttdetaljer
Stekar med ben (2st)
Rostbiff (2st)
Innerfilé (2st)
Lammlägg (4st)
Bringa med ben/ribbs (2st)
Tunnbringa (2st)
Hel bog (2st)
Hals och nacke (2st)
Karré och kotletter (skivade)
*styckningen kan skilja sig åt så fråga vid beställning
Halva slaktkroppen skivstyckas vilket ger perfekta detaljer för att grillas eller stekas medan den andra halvan urbenas. Man får på så sätt en blandning av olika styckningar vilket ger en större möjlighet vid matlagningen. Alla köttdetaljer vaccumförpackas och märks upp med namn och vikt. Minsta beställning är ett helt lamm vilken levereras i en låda. Slaktvikter varierar men ligger vanligtvis runt 15 kg (inklusive ben) vid slakt. Allt kött hängmöras för att nå en perfekt kvalité.
Köttdetaljer
Benfri stek (1st)
Rostbiff (2st)
Innerfilé (2st)
Lammlägg (4st)
Entrecóte (2st)
Ytterfilé (2st)
Tunnbringa (1st)
Lammracks (2st)
Lammkotletter
Grillskivor av lammstek
Grillskivor av lammbog
Bringa med ben/ribbs (1st)
Köttdetaljer för grytbitar eller färs (ej malet)
I Sproge socken på södra Gotland ligger Snoder. Här finner vi den enda kvarvarande ursprungsbesättningen av gutefår, eller hånnlamb som rasen heter på gotländska. Syftet med uppfödningen är att bevara en hotad lantbruksras men också att vi ska kunna nyttja kött, skinn och andra produkter från denna urspungliga och behornade fårras som allmogen på Gotland har fött upp i tusentals år, hånnlamb.
Vi har skinn från baggar, tackor och lamm året runt i olika klippningar (kort, medel eller lång) samt även troféer. Tillgången på kött varierar över året och vi slaktar lammen främst under hösten. För att köpa eller beställa kött, skinn eller troféer skicka ett mail eller ring.
Vi har inga öppettider utan kontakta oss för mer information.
© Copyright. Tordyveln HB