Kött

Snoderbyns Gårdsbutik

Kött

 

"kött från hånnlamb steks på stranden direkt på havssaltade stenar enligt äldre tradition"

Kött

 

Kött från gutefår som betat på naturbetesmarker och där all produktion, inklusive fodret, sker lokalt på Gotland, är den första svenska köttprodukten som får märkas med ursprungsmärkningen skyddad ursprungsbeteckning (SUB). För att erhålla märkningen måste det finnas en lång mattradition från en mindre avgränsad region. Andra exempel på produkter med samma märkning i Sverige är Kalix löjrom och i Europa, champange och parmaskinka. Sedan 2016 har kött från gutefår, ett behornade allmogefår från Gotland (Hånnlamb på gotländska), anslutit sig till denna skara av utsökta livsmedelprodukter.

 

Hos oss kan du köpa kött från lamm (och får) under hela året. Vi slaktar och styckar på Gotland och det sker främst under hösten. Allt kött hängmöras för att bästa köttkvalité ska uppnås. Beställ din låda med lammkött redan nu. Se alternativ för styckning nedan. Vill du ha en helkropp för att stycka själv eller helgrilla lamm går det självklart också bra. Försäljning av mindre volymer en ett helt lamm (ca 15 kg) är också möjligt.

Köttet är vida beryktat för sin läckerhet

 

Kött från gotländska gutefår, hånnlamb, har i århundranden varit varmt uppskattade för sin fina smak.

På 1800-talet beskrev man smaken av hånnlamb som

"en mycket gouterad läckerhet som följd av den fina smaken".

Framförallt framhölls att kött från naturbetesmarker, som från Lilla Karlsö, var

"vida beryktadt för sin läckerhet".

Även idag får köttet beröm, som under en sensorisk studie då en smakpanel beskrev köttets smak som

"mört och saftigt med inslag av örter, skirat smör och att köttet hade en naturlig sälta med en tydlig antydan av gutefårets vilda ursprung".

Traditionell styckning

 

En traditionell grovstyckning där stekar och detaljer inte urbenats. Köttet är inte vaccumförpackat eller uppmärkt (kan fås mot tillägg). Minsta beställning är ett helt lamm vilken levereras i en låda. Slaktvikter varierar men ligger vanligtvis runt 15 kg (inklusive ben) vid slakt. Allt kött hängmöras för att nå en perfekt kvalité.

 

 

 

Köttdetaljer

Stekar med ben (2st)

Rostbiff (2st)

Innerfilé (2st)

Lammlägg (4st)

Bringa med ben/ribbs (2st)

Tunnbringa (2st)

Hel bog (2st)

Hals och nacke (2st)

Karré och kotletter (skivade)

*styckningen kan skilja sig åt så fråga vid beställning

Blandad finstyckning

 

Halva slaktkroppen skivstyckas vilket ger perfekta detaljer för att grillas eller stekas medan den andra halvan urbenas. Man får på så sätt en blandning av olika styckningar vilket ger en större möjlighet vid matlagningen. Alla köttdetaljer vaccumförpackas och märks upp med namn och vikt. Minsta beställning är ett helt lamm vilken levereras i en låda. Slaktvikter varierar men ligger vanligtvis runt 15 kg (inklusive ben) vid slakt. Allt kött hängmöras för att nå en perfekt kvalité.

Köttdetaljer

Benfri stek (1st)

Rostbiff (2st)

Innerfilé (2st)

Lammlägg (4st)

Entrecóte (2st)

Ytterfilé (2st)

Tunnbringa (1st)

Lammracks (2st)

Lammkotletter

Grillskivor av lammstek

Grillskivor av lammbog

Bringa med ben/ribbs (1st)

Köttdetaljer för grytbitar eller färs (ej malet)

Hel slaktkropp för att stycka själv eller helgrilla lamm, samt andra styckningar,

går också att beställa.

Snoderbyns Gårdsbutiker

 

I Sproge socken på södra Gotland ligger Snoder. Här finner vi den enda kvarvarande ursprungsbesättningen av gutefår, eller hånnlamb som rasen heter på gotländska. Syftet med uppfödningen är att bevara en hotad lantbruksras men också att vi ska kunna nyttja kött, skinn och andra produkter från denna urspungliga och behornade fårras som allmogen på Gotland har fött upp i tusentals år, hånnlamb.

Kontakta oss

Sproge Snoder 808

623 44 Klintehamn

(+46) 70 - 522 68 91

Beställa kött, skinn eller troféer?

 

Vi har skinn från baggar, tackor och lamm året runt i olika klippningar (kort, medel eller lång) samt även troféer. Tillgången på kött varierar över året och vi slaktar lammen främst under hösten. För att köpa eller beställa kött, skinn eller troféer skicka ett mail eller ring.

 

Vi har inga öppettider utan kontakta oss för mer information.

© Copyright. Tordyveln HB